Opdracht 3e – Afdeling keramiek

Het tweede ontwerp ben ik gaan beschilderen met onderglazuur van Amaco.
Jammer genoeg ontbrak het hardblauwe glazuur V386 op de academie. Dat is weliswaar besteld, maar de vraag is of ik a.s. vrijdag daar al over kan beschikken.
Dus de beschildering van de hoofdvorm laat nog even op zich wachten.

Het aanbrengen van zwarte onderglazuur van Amaco
De “binnenvorm” voorzien van een gestippeld palet van onderglazuren van Amaco met primaire kleuren en wit

De mal om theezakjes af te gieten was mislukt! Te gehaast gewerkt om die te realiseren.
Dus ben ik maar gebruikte en ongebruikte theezakjes enkele keren in de gietklei gaan dopen. Op advies van de docente Leentje, inclusief met papieren labeltje en touwtje.
De van gietklei voorziene theezakjes op een proefplaat van gietklei geplaatst, die inclusief voorzien was een krimp indicatielijn van 10 cm.
Dit bleek na een biscuit bak van 900°C perfect te zijn gelukt!

De derde theepot wil ik eerst spuiten met hetzelfde wit matte glazuur als dat van het eerste ontwerp om daarna te voorzien van gekleurde transfers.
Maar voordat ik het palet aan transferkleuren kan gaan toepassen zal ik kleurproeven moeten maken. Hiervoor heb ik dus een aantal tegels van circa 16,5 x 16,5 cm gemaakt die ik met behulp van een mal met gietklei heb gemaakt en thuis bisquit – 900 °C gebakken.
Ook die zal ik eerst met het wit matte glazuur moeten voorzien (spuiten)

Het kleurenpalet van Amaco onderglazuren, waarvan ik Velour Black V-370, Bright Red V-387, Yellow V-308, Teal Blue V-332 en Withe V-360 heb toegepast.

Opdracht 3d – Afdeling keramiek

Na de Paasvakantie aan de slag gegaan met het maken van de mal voor de tegel om daarna te beginnen met het decoreren van de theepotten.
Het eerste theepot ontwerp, wat ik reeds voor de paasvakantie voorzien had van een mat wit glazuur ((P2033 van Colpaert-van Leemputten, België + 30% Kaolien – 1050°C), inmiddels beplakt met de zwarte transfers. ( foto volgt)
Thuis in mijn eigen oven gebakken tot 850°C. Het resultaat was niet om naar huis te schrijven. De diverse lijnen van de afbeeldingen waren onderbroken.
Dus zal ik dezelfde transfers over de slechte afbeeldingen moeten aanbrengen en opnieuw afbakken: een lastig karweitje!
Thuis, tussen de bedrijven door de gemaakte mal voor de tegels laten drogen en begonnen met het gieten van enkele tegels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *