Workshop “Restauratie van de Body”

Vrijdag 2 november j.l. was het dan zover; op weg naar Deurne waar Frans van Bussel – www.oldtimerrestauratie.com – een workshop zou geven over het herstellen van plaatwerk van de carrosserie.
Stipt 09:00 gearriveerd en mij voorgesteld aan de andere drie deelnemers; Gert (uit Geel – België), Olaf en Nick (vader en zoon uit de regio Amsterdam) en uiteraard Frans van Bussel – onze instructeur van die dag.
Zoals Gert op het einde van de dag op kernachtige wijze aangaf; “nog nooit zoveel geleerd op 1 dag!”. aan de hand van een 2D-tekening moesten we een bakje in elkaar steken waarbij een scala van technieken aan de orde kwamen.
Met de kraspen de juiste maten uitzetten op een verzinkte plaat van circa 0,9 mm. Vervolgens de plaat knippen, haaks zetten, ronden (oftewel “krimpen”en “strekken”), Aanbrengen van een “verzet”met een verzettang, MAG-lassen (CO2-lassen), puntlassen. En als laatste hebben we de onregelmatigheden op ons “broddelwerkstukje” (zie afbeelding )zo goed en zo kwaad mogelijk weggewerkt met smeertin om daarna als laatste daaroverheen een laagje plamuur aan te brengen.
Met recht een dag om niet te vergeten. Het heeft mij in ieder geval zover gebracht dat ik nu de restauratie van de deuren met een geruster hart aan durf te pakken. Met dank aan Frans van Bussel!

Reparatie handboeken Renault Trafic

Inmiddels heb via Robert van Rossum, Het aanspreekpunt voor de CAR clubwinkel (Club Ancients Renaults), 2 handboeken van de Renault Trafic voor een zéér schappelijke prijs kunnen bemachtigen.
Alweer een stap verder in de planning van het repareren van de portieren.
Deze moeten her en der ontroest worden en voorzien van nieuwe rubbers.
Als dat gebeurd is zijn de schokbrekers aan de voorzijde aan de beurt.
Maar stap voor stap……..

De eerste broodnodige reparatie

Vorige week de kokers en dorpels aan beide zijde van de bus laten vernieuwen. Roestige gedeeltes van het plaatwerk verwijderd en nieuw plaatwerk er in gelast. Kokers volgespoten met Tectyl en onderste gedeelte van carrosserie behandelt met Protecton coating. Hopelijk ben ik daar nu voor een aantal jaren verlost van roestvorming?

 

Aanschaf kamperauto

Een paar maanden geleden een kampeerauto gekocht! Een Renault Trafic T428 Hymer T1100, bouwjaar 1992. 

Ik dacht daarmee de milieuzones te kunnen omzeilen, maar niets is minder waar. Auto’s van vóór 1973 vallen onder dezelfde milieuregels als auto’s met een dieselmotor van vóór 2005. Vette pech!
Inmiddels zijn we er al een paar keer mee op pad geweest. Eerst maar eens een lang proefweekend in Baarlo, waar we enkele dagen in de omgeving hebben rondgefietst.

Workshop “Selfies, doe eens analoog!”

 

 

 

 

 

 

Naar aanleiding van de tentoonstelling “BKV klapt uit de School” van de Bergeijkse Kunstenaarsvereniging waar onder meer ik  recent werk toon met als thema: “Selfies, doe eens analoog !!” worden ook workshops aangeboden.

Voor zowel de schoolgaande jeugd (max 25 pers. ) als volwassen (max 20 pers.) bestaat de mogelijkheid om in te schrijven voor een workshop waarbij het thema als uitgangspunt genomen wordt.

Er worden twee technieken aangeboden
1-  Keramiektechniek – € 100,–  incl. klei en stookkosten
2-  Teken- en/of Schildertechniek – € 65,– incl. materialen
Per groep kan slechts voor één techniek worden gekozen!

Voorbereiding tentoonstelling “Selfies”

 

 

 

 

 

 

Na een vrij korte en intensieve voorbereiding, is inmiddels is de tentoonstelling bezocht door zo’n 300 mensen.
Mijn bijdrage aan de tentoonstelling behelst “Selfi
es”; doe eens analoog!” en en is onderdeel van de tentoonstelling van een 10-tal leden van de Bergeijkse Kunstenaarsvereniging in de voormalige basisschool St. Bernardus op ‘T loo te Bergeijk.
Voor dit onderdeel kan zowel door volwassenen als jeugdigen een workshop worden aangevraagd en speciaal voor de schoolgaande (basisschool)jeugd is een lesbrief gemaakt.

Kunstplein Heiloo

Gisteren, 22 juni, heb ik Daniël Bende ontmoet tijdens het “Kunstplein” te Heiloo. Ik volg al een hele poos zijn blog en dan is het altijd bijzonder hem in levende lijve te ontmoeten. Zonder zijn andere werk tekort te willen doen, was ik erg gecharmeerd van zijn “rode” Tin-Chroom glazuur. Het geglazuurde  keramische object voelde bijzonder prettig aan. Niet zo kil en koud zoals hoog glanzend geglazuurde objecten, maar bijna een zachte en ” spekachtige” sensatie.

 

Workshop “Schalen”

Korte cursus (4 avonden) “Maak een schaal van Keramiek”

Deze workshop gaat van start zodra zich 6 cursisten hebben aangemeld.

Aan het eind van deze korte cursus gaat u naar huis met een zelf ontworpen en gedecoreerde en geglazuurde schaal van keramiek.

De praktijk heeft uitgewezen dat een concreet aanbod van een kortdurige klei-workshop de voorkeur heeft boven een langdurige basiscursus. 
Daarom wordt nu deze thematische workshop aangeboden.

Daarbij willen we de cursisten in 4 avonden van circa twee uren, op enthousiaste en deskundige wijze begeleiden bij het realiseren van een mooie schaal naar eigen ontwerp.
De maximale diameter voor een ronde schaal is 36 cm en voor een vierkante schaal circa 30 x 30cm.

Cursusavond 1

Op de eerste cursusavond krijgen de cursisten een korte en bondige uitleg over de mogelijkheden m.b.t de vormgeving en de decoratietechnieken.
Omdat de mogelijkheden nagenoeg onuitputtelijk zijn, zullen de meest gangbare technieken aan de orde komen.
Na het theoretische gedeelte gaan we de eerste avond aan de slag met diverse decoratietechnieken op leerharde kleiplaten:

a-         engobes = met keramische pigmenten gekleurde klei
b-         glazuren – gezien het scala van glazuren enorm is, zal
              het aanbod 
tijdens de cursus beperkt blijven tot een
              aantal primaire kleuren die
 gemend kunnen worden.
c-         scraffiti (inkrassen)
d-         uitsnijden en/of opleggen van vormen
e-         sjabloneren

Cursusavond 2

Op de tweede cursusavond bekijken en bespreken we de resultaten van onze decoratie experimenten met engobes en glazuren.
Daarna gaan we aan de slag met de zogenaamde “plaat-techniek” of “rolletjes-techniek” om het bedachte ontwerp te realiseren.
Er wordt van de cursisten verwacht dat zij dus thuis, m.b.t. het ontwerp, het nodige voorwerk doen. In overleg met de docent wordt de keuze gemaakt uit een van de technieken, hetgeen mede afhankelijk is van het gekozen ontwerp, 
De basisvorm wordt dan op of in een mal gelegd; bijvoorbeeld een wokpan of een mal van gips.

Cursusavond 3

Tijdens de derde avond brengen we de decoratie aan die kan bestaan uit ingekerfde vormen, tekeningen of ornamenten. Men kan vormen uitsnijden of extra vormen op de schaal aanbrengen. Echt te veel om op te noemen. Het resultaat is mede afhankelijk van uw eigen wensen en aangevuld met suggesties van de docent.

Cursusavond 4

De praktijk heeft uitgewezen dat het aanbrengen van kleur door middel van engobes en/of glazuren de nodige tijd in beslag neemt. Ondanks de eerste kennismaking op de eerste cursusavond zal de vierde cursus-avond meer dan gevuld zijn.

De materiaalkosten bestaan onder meer uit:

  • Circa 5 Kg wit bakkende klei à € 5,00 of 5 Kg roodbakkende klei à € 7,00
  • Voor het gebruik van engobes en glazuur wordt uitgegaan van een gemiddeld gebruik per persoon à € 5,00
  • Een ovenstook, zowel een bisquit = 900 graden Celcius als een glazuurstook = 1020/1050 graden Celcius, kost € 10,00 verdeeld over het aantal werkstukken die in een ovenstook worden gebakken.
    De schalen gemaakt van klei dienen meestal twee keer in een oven gebakken worden; 1 x bisquit-stook en 1 x glazuurstook.

Bovenstaande materiaal- en stookkosten komen bovenop het cursusgeld à € 30,00 per persoon.