Workshop “Restauratie van de Body”

Vrijdag 2 november j.l. was het dan zover; op weg naar Deurne waar Frans van Bussel – www.oldtimerrestauratie.com – een workshop zou geven over het herstellen van plaatwerk van de carrosserie.
Stipt 09:00 gearriveerd en mij voorgesteld aan de andere drie deelnemers; Gert (uit Geel – België), Olaf en Nick (vader en zoon uit de regio Amsterdam) en uiteraard Frans van Bussel – onze instructeur van die dag.
Zoals Gert op het einde van de dag op kernachtige wijze aangaf; “nog nooit zoveel geleerd op 1 dag!”. aan de hand van een 2D-tekening moesten we een bakje in elkaar steken waarbij een scala van technieken aan de orde kwamen.
Met de kraspen de juiste maten uitzetten op een verzinkte plaat van circa 0,9 mm. Vervolgens de plaat knippen, haaks zetten, ronden (oftewel “krimpen”en “strekken”), Aanbrengen van een “verzet”met een verzettang, MAG-lassen (CO2-lassen), puntlassen. En als laatste hebben we de onregelmatigheden op ons “broddelwerkstukje” (zie afbeelding )zo goed en zo kwaad mogelijk weggewerkt met smeertin om daarna als laatste daaroverheen een laagje plamuur aan te brengen.
Met recht een dag om niet te vergeten. Het heeft mij in ieder geval zover gebracht dat ik nu de restauratie van de deuren met een geruster hart aan durf te pakken. Met dank aan Frans van Bussel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *